Kosten rijbewijs

9 praktijkexamen tips van Rijschool Den Haag

Kosten rijlessen

Wil jij binnenkort starten met rijlessen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel geld je daar ongeveer voor nodig gaat hebben. Heb jij al gespaard voor je rijbewijs? Er zijn een hele hoop verschillende rijscholen die verschillende prijzen hanteren. Bij Jouwrijles.nl hebben wij voordelige pakketten met een bepaald aantal rijlessen voor een vaste prijs. Zo weet je van te voren precies wat jouw rijlessen gaan kosten. Natuurlijk kan het zijn dat de aantal rijlessen in het pakket niet voldoende zijn en dat er extra lessen nodig zijn. Dan kan je ervoor kiezen om losse rijlessen in te plannen.

Wat kost een lespakket bij Jouwrijles?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt verschilt per persoon. Een basispakket kost bij ons ca. €1261,-. Wij hebben ook wel eens aanbiedingen. Voor de recente prijzen kun je het beste hier kijken. In dit pakket zitten:
 • 25 uur rijles
 • Praktijkexamen
 • Dit komt neer op ca. €41,- per uur. Ook hebben we uitgebreid pakket. De prijs per uur is hetzelfde. Dit pakket kost €1447,-. Hiervoor krijg je:
 • 25 uur rijles
 • Tussentijdse toets
 • Praktijkexamen
 • Welke kosten komen er nog meer bij kijken?

  Theorie examen

  Wanneer je een pakket afneemt zit hier ook je praktijkexamen bij. Voordat je praktijkexamen mag doen moet je eerst je theorie examen hebben gehaald. Je theorie examen dien je zelf aan te vragen bij het CBR en kost €33,-. Hou er rekening mee dat er een kans bestaat dat je het de eerste keer niet direct haalt. Reken ruim en ga er vanuit dat je ongeveer 2 keer examen moet doen. Dit komt dus neer op €66,-. Ook kan je een examen in het Engels aanvragen, dit is een paar euro duurder.

  Extra lessen

  Wij hanteren €41,- per les. Het ligt eraan hoeveel extra lessen je nodig zal hebben wat dit uiteindelijk kost. We gaan even uit van ca. 30 lessen. Dat komt dan neer op €1.230,-

  Rijbewijs aanvragen

  Je rijbewijs aanvragen doe je bij je eigen gemeente. Het verschilt per gemeente wat de kosten hiervan zijn. We gaan even uit van een gemiddelde van €40,-.

  Vergeet deze kosten niet!

  Naast de bekende kosten voor het halen van je rijbewijs zijn er ook nog andere (kleine) kosten waar je niet direct aan denkt wanneer je geld spaart voor je rijbewijs. Bijkomende kosten zijn onder andere:

  Gezondheidsverklaring

  Een gezondheidsverklaring is verplicht wanneer je praktijkexamen wilt doen. Bij een gezondheidsverklaring wordt er gekeken of je wel in goede gezondheid bent en dus überhaupt mag autorijden. Een gezondheidsverklaring doe je via het CBR. Je kunt deze verklaring aanvragen en hoort binnen een paar dagen of deze is goedgekeurd. Een gezondheidsverklaring dien je wel zelf te betalen en deze kosten bedragen €37,80.

  Pasfoto’s rijbewijs

  Voor het aanvragen van je rijbewijs heb je een geschikte pasfoto nodig. Het kan zijn dat je deze nog hebt liggen, maar mocht je opnieuw foto’s moeten laten maken dan kost dit je ongeveer €10,-

  Studiemateriaal

  Om je theorie te kunnen halen moet je de verkeersregels goed leren. Er bestaan websites waar je gratis examens kunt oefenen, maar dit is vaak beperkt. Misschien heeft iemand in je omgeving nog studiemateriaal liggen die je kunt lenen, maar je kunt het ook zelf aanschaffen. Een theorieboek kost gemiddeld €20,-.

  Extra praktijkexamen

  Natuurlijk ga je er keihard aan werken om de eerste keer meteen te slagen voor je praktijkexamen. Maar 40% van de leerlingen slaagt de eerste poging. Hierdoor is de kans dus groot dat je een tweede keer examen moet doen. Dit examen kost inclusief administratiekosten gemiddeld €200,-

  Totale kosten rijbewijs

  Als we de bovenstaande kosten bij elkaar optellen komen we uit op een bedrag van €3.051,-. Dit is inclusief:

  Studiemateriaal

 • 30 uur lessen
 • 2 x theorie examen
 • 1 x tussentijdse toets
 • Gezondheidsverklaring
 • 2 x praktijkexamen
 • Pasfoto’s
 • Rijbewijs aanvragen gemeente
 • Let op: Dit is een indicatie. Het kan zijn dat jij minder lessen en/of minder examens nodig hebt of juist meer. Heb jij nog vragen met betrekking tot rijlessen en examen? Neem gerust contact met ons op.Ben jij al bezig met je rijlessen en wil je wat extra tips voor je examen? Wij hebben voor jou 9 tips voor het praktijkexamen op een rijtje gezet. Lees het hier!

  Comments are closed.